novinky
Rady a NávodyNovinky v nákupech mění zvyklosti. Zálohování má také ekonomický rozměr

Novinky v nákupech mění zvyklosti. Zálohování má také ekonomický rozměr

Kromě rekordního zdražování potravin začalo od ledna na Slovensku fungovat také zálohování PET lahví a plechovek.

Zatímco vysoké ceny potravin pořádně provětrávají peněženky a účty, z rozpočtů slovenských rodin ubírají asi pětinu, zálohování má kromě ekologického přínosu také ekonomický rozměr. Podle obchodníků je patnáct centů za jednu vrácenou láhev či plechovku dostatečná motivace k tomu, aby je lidé vraceli k dalšímu zpracování. Po měsíci a půl zřejmě nelze zcela objektivně zhodnotit fungování systému, zákazníci si zvykají a obchodníci vychytávají prvotní nedostatky, ale za tuto krátkou dobu se přibližně na dva tisíce odběrných místech vysbíralo více než milion kusů zálohovaných nápojových obalů.

Méně optimistické vyhlídky jsou spojeny s vysokými cenami potravin. V porovnání s loňským lednem vylétli nahoru o více než 8 %, více platíme především za nealkoholické nápoje, tuky a oleje, ale také za zeleninu, mléko, sýry, vejce, chléb a obilniny. Podle analytičky Evy Sadovské je důvodů, proč jsou potraviny dražší, víc. „Producenti jako důvod číslo jedna uvádějí dražší energie na výrobu, vysoká je také cena ropy a pohonných hmot. Důležitý je i faktor počasí, s jeho dopadem na úrodu rostlinného původu a následným vlivem na živočišnou výrobu a chov zvířat,“ zdůrazňuje.

Obchodníci zase upozorňují, že mají vyšší náklady na zajištění hygienických a bezpečnostních opatření, potravináři musí více investovat do opatření na ekologizaci výroby, zavádění nových technologií nebo dražší obaly. Důvodů je sice více než dost, ale spotřebitele v konečném důsledku vysoké ceny válcují a mohou přinést nežádoucí odklon od trendu posledních let, kdy několik průzkumů potvrdilo, že Slováci při nákupu potravin začali více upřednostňovat kvalitu než cenu.

Což je opravdu kvalitní
Po letech se opakuje scénář nákupních zahraničních horeček. Množství lidí po opravdu výrazném zvýšení cen potravin nakupuje raději v Polsku či v Maďarsku. Současná situace nahrává tomu, že mnozí si jednoduše kvalitní a dražší potraviny nemohou dovolit pořídit.

Slovenské potraviny přitom podle odborníků patří mezi nejkvalitnější a nejzdravější na světě. Potvrdilo to Národní zemědělské a potravinářské centrum a Výzkumný ústav potravinářský, když zveřejnili výsledky testů o reziduální kontaminaci potravin pesticidy. V potravinách slovenského původu nezjistila žádná rezidua pesticidů v téměř 60 % vzorků, v 39 % zjistili přítomnost jednoho nebo více druhů reziduí. Našli je ve vzorcích jablek, rajčat, jahod, broskví, mrkve, salátu, špenátu, brambor, švestek a papriky. Jako nevyhovující vyhodnotili jeden vzorek žita.

Ve vzorcích potravin pocházejících ze zemí Evropské unie zjistily testy nadlimitní rezidua pesticidů ve více než polovině vzorků potravin – v 52,7 %. Nevyhovujících bylo pět vzorků – 2,1 %. Nejvíce vzorků pocházelo z Polska – 55, ze Španělska – 45, z Itálie – 28, České republiky – 20, Řecka – 19 a Nizozemska – 17.

Číst se vyplatí
V posledních letech zemědělci i potravináři přízvukují, abychom dávali přednost domácím výrobkům a produktům. Kromě toho, že jejich cesta k zákazníkům je kratší, jsou čerstvější a zdravější, výživově hodnotnější, šetrnější k životnímu prostředí a posilují domácí ekonomiku.

Dnes, zřejmě ještě více než kdykoli předtím, platí nedat se zlákat marketingovými lákadly označení na obalech potravin, například tradiční či poctivé. Vždy si přečtěte složení výrobku, kolik a jakých složek obsahuje. O přídatných látkách – éčkách, se diskutuje už léta, ne vždy musí být problematické, někdy jsou dokonce prospěšné.

Na druhé straně, často se jimi maskuje horší kvalita. Pokud najdete na obalu označení fit, active či fitness, může to vyvolat dojem, že se jedná o opravdu zdravou potravinu. Nemusí to být vždy tak. Základem i skvěle vypadající tyčinky může být tuková poleva, škrobový sirup, palmový tuk a extrudované obiloviny. Superzdravé nemusí být vždy ani výrobky s označením bio. Pomocníkem při výběru kvalitních potravin je tabulka s výživovými údaji na obalu. Je v ní uvedena energetická hodnota, obsah tuků, nasycených mastných kyselin, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli.

7 kvalitních českých produktů
ořechy a semena
obiloviny
luštěniny
hrozny
brokolice
med
červená řepa

Naše weby

Nejnovější články

Ostatní právě čtou

Další články autora

- Reklama -Newspaper